,

Wat is het verschil tussen een chirurgisch- en FFP mondmasker? Zo zit dat!

Mondkapjes zijn er in diverse typen en soorten. Welke mondkapjes de gewenste bescherming bieden is voor velen onduidelijk. In dit artikel leest u meer over de verschillen tussen de verschillende mondkapjes en welke mondkapjes WALO in het assortiment heeft.

De FFP2 en IIR (R2) mondkapjes welke WALO aanbiedt zijn TUV goedgekeurd. Het certificaat is opvraagbaar ter verificatie! WALO heeft de volgende mondkapjes op voorraad:

  • FFP2 mondkapjes: alleen bestemd voor de zorg, spatwaterdicht. 
  • Standaard mondkapjes: niet spatwaterdicht. Advies is deze max 3 uur te gebruiken. 
  • IIR (R2) mondkapjes: WEL spatwaterdicht, ook geschikt voor de zorg. Advies is deze max 3 uur te gebruiken.

Bekijk ons assortiment mondmaskers

Werken mondkapjes tegen virussen?

FFP2 en FFP3 mondkapjes werken tegen het coronavirus. Bij de aankoop van mondmaskers is het van essentieel belang dat u let op het typenummer.  Het coronavirus wordt namelijk overgedragen van mens-op-mens en van dier-op-mens. Vaak wordt een virus overdragen via de lucht, door het inademen van ziektekiemen. Niet alle mondkapjes bieden dezelfde bescherming.

Typen mondmaskers uitleg

Wat is het verschil tussen een chirurgisch- en een FFP masker?

In ons assortiment vindt u een ruime keuze aan mondmaskers. Elk type mondmasker heeft zijn specifieke eigenschappen. Wij maken onderscheid tussen chirurgische en FFP maskers. Op deze informatiepagina leggen wij het verschil uit tussen deze twee typen mondkapjes.

Chirurgische mondmaskers

Chirurgische mondmaskers, ook wel mondneusmaskers genoemd, moeten voldoen aan de richtlijn voor medische hulpmiddelen en aan EN 14683. De belangrijkste reden om een chirurgisch masker te dragen is om de patiënt en de directe omgeving te beschermen tegen besmetting door het personeel. In sommige gevallen kan een chirurgisch mondmasker de drager ook beschermen tegen opspattend vloeistof. Een chirurgisch masker biedt echter geen adembescherming, doordat het filter en de pasvorm niet ontworpen zijn om de drager te beschermen tegen kleine partikels. Chirurgische maskers kun je verdelen in verschillende categorieën.

  • Type I maskers bieden de laagste mate van bescherming en worden dus alleen gebruikt bij een laag risico. Type 1 maskers zijn dan ook niet geschikt voor operaties. Type 1 mondmaskers hebben een BFE (bacterie filter efficiency) van minimaal 95% en zijn niet spatresistent.
  • Type II maskers hebben een BFE van minstens 98% en zijn eveneens niet spatresistent.
  • Type IIR maskers / R2 werken twee kanten op. Ze hebben een BFE van minstens 98% en zijn wél spatresistent. Voor een tandarts is dit masker prima geschikt. Het RIVM adviseert dit type masker te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten met het coronavirus. Aangezien het coronavirus zich via kleine druppeltjes door de lucht verspreidt en een chirurgisch masker niet volledig aansluit op de huid, blijft er echter een risico dat dat de patiënt de zorgverlener besmet.

FFP maskers

FFP maskers moeten voldoen aan de richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen en aan EU EN 14683 norm. Een FFP masker beschermt de drager tegen het inhaleren van besmette partikels die door de lucht verspreid worden. Door de sluitende pasvorm is de kans op ‘lekkage’ tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker.

  • FFP1 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 22% zijn.
  • FFP2 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%. De zijkantlekkage mag niet meer dan 8% zijn. Een FFP2 masker beschermt tegen schadelijke en op water en olie gebaseerde aerosolen. Dit masker is geschikt voor industrieel gebruik, maar biedt ook bescherming tegen door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 2, bv. pollen en bacteriën als tbc.
  • FFP3 maskers bieden de hoogste bescherming en hebben een minimale efficiëntie van 99%. De lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Een FFP3 masker beschermt tegen dezelfde risicovolle deeltjes als een FFP2 masker, maar biedt eveneens bescherming tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 3 (bv. virussen).

Wanneer een FFP-masker dragen?

Het ademhalingsbeschermingsmasker biedt bescherming tegen micro-organismen, zoals virussen en bacteriën die in de lucht zweven. Het beschermt u bijvoorbeeld tegen besmetting bij een hoestende patiënt met een infectieziekte. Het beschermt u ook tegen het inhaleren van kleine deeltjes tijdens een handeling bij een patiënt die aerosolen veroorzaakt, zoals een bronchoscopie.

Het masker kan ook gebruikt worden wanneer risicovolle medicatie zoals antibiotica en pentamidine wordt verneveld. Normaal gesproken blijft de verpleegkundige dan niet in de kamer. Is dat toch nodig, draag dan een ademhalingsbeschermingsmasker.

Daarnaast kan het masker gebruikt worden bij gevaarlijke stoffen in poedervorm. Voor gevaarlijke stoffen die verdampen in de lucht biedt het masker geen goede bescherming. Het filter houdt deze stoffen niet tegen.

Het is belangrijk dat u zich goed beschermt bij risicovolle handelingen waarbij micro-organismen of kleine deeltjes in de lucht komen. Als het onduidelijk is of een handeling risicovol is, overleg dan met collega’s. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met ziekenhuishygiëne of de arbodienst.

Assortiment mondmaskers

Ook WALO heeft mondmaskers in het assortiment. Bekijk het volledige aanbod en vraag vrijblijvend een offerte aan. Vragen? Neem dan direct contact op via welkom@walo.nl of bel naar 0187 605374

Bekijk ons assortiment mondmaskers

 

 

Terug naar overzicht