,

Goede bedrijfshygiëne: een compleet stappenplan

 

Inhoudsopgave

De gevolgen van slechte bedrijfshygiëne: dit zijn de cijfers

Hoe verbetert u de hygiëne op het werk?

Stel een reinigingsplan op voor uw bedrijf

Stel een hygiëne werkplan op voor uw bedrijf

Vraag WALO om vrijblijvend advies

In het kort

  • Gebrekkige bedrijfshygiëne heeft grote gevolgen voor ziekteverzuim binnen uw bedrijf
  • Voor goede bedrijfshygiëne heeft u een professioneel reinigingsplan nodig
  • Met een hygiënewerkplan creëert u een positieve gedragsverandering onder uw personeel

Sinds de coronacrisis is er steeds meer aandacht voor hygiëne op het werk. Dankzij hygiënisch werken voorkomt u besmetting door ziekte, fijnstof en andere oorzaken. Ook zorgt u voor een schone en representatieve werkplek. Prettig voor uzelf, uw personeel en uw klanten en bezoekers. Op deze pagina geven we u een compleet stappenplan voor hygiènisch werken op uw kantoor of bedrijfspand.

De gevolgen van slechte bedrijfshygiëne: dit zijn de cijfers

Elk bedrijf krijgt te maken met ziekteverzuim. Toch hebben werkgevers vaak geen goed beeld van de gevolgen hiervan:

  • Ziekteverzuim kost het Nederlandse bedrijfsleven maar liefst 18 miljard euro per jaar
  • Een zieke medewerker kost een bedrijf honderden euro’s per dag
  • Met een gemiddelde verzuimduur van acht dagen, bent u per verzuimend personeelslid 2.000 euro of meer kwijt
  • Ziekteverzuim is ook van invloed op de omzet en continuïteit van uw bedrijf

De oorzaken van ziekteverzuim zijn uiteenlopend. Het griepseizoen is natuurlijk de grote boosdoener. Maar liefst 13% van de Nederlandse werknemers valt jaarlijks uit met griep of verkoudheid. Dat gaat om meer dan één miljoen ziekmeldingen per jaar.  U kunt griep nooit helemaal uitsluiten, maar met een professioneel hygiëneplan - vooral op het gebied van handhygiëne - kunt u uitval door ziekte flink terugdringen.

Naast influenza, corona en andere bacteriën en virussen, zijn er nog meer oorzaken van uitval door ziekte. En die hebben vaak met gebrekkige hygiëne te maken. Denk bijvoorbeeld aan het inademen van fijnstof en chemicaliën, of vuil en vlekken die tot gezondheidsproblemen leiden. Ook hier geldt dat goede bedrijfshygiëne de oplossing is.

Hoe verbetert u de hygiëne op het werk?

Om de hygiëne op het werk te verbeteren, heeft u twee dingen nodig: een reinigingsplan en een hygiënewerkplan. Het reinigingsplan draait om het schoonmaken van uw bedrijfspand. Denk daarbij aan het schrobben en vegen van vloeren en het reinigen van oppervlakten. Het hygiënewerkplan draait vooral om persoonlijke hygiëne. Vooral handhygiëne speelt hierin een belangrijke rol.

1. Stel een reinigingsplan op voor uw bedrijf

Om de ruimtes in uw bedrijf schoon en fris te houden, kunt u niet zonder een goed reinigingsplan. Dat geldt voor industriële omgevingen, maar ook voor kantoren, ziekenhuizen, scholen, magazijnen en andere werkplekken. In zo’n reinigingsplan staat omschreven wat er moet worden gereinigd, hoe vaak dit moet gebeuren, welke middelen daarvoor nodig zijn en wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van dit plan. De belangrijkste onderdelen van een reinigingsplan zijn als volgt:

  • Reinig dagelijks uw vloeren en oppervlakken

  • Bespaar tijd en geld met automatisering

  • Kies voor duurzaam en milieuvriendelijk

Reinig dagelijks uw vloeren en oppervlakken

De vloer van een bedrijfspand raakt doorgaans het snelst verontreinigd en moet daardoor ook het vaakst worden schoongemaakt. Dat komt omdat er dagelijks mensen met hun schoenen over de vloer lopen. In veel bedrijfshallen en magazijnen rijden er ook heftrucks en andere voertuigen rond. Of worden er spullen en pallets opgeslagen die voor vervuiling zorgen. Denk daarbij aan stof, modder, zand, plastic, papier, voedingsresten en andere soorten vervuiling. 

vloer magazijn

Om uw pand hygiënisch te houden, is het reinigen van de vloer daarom een belangrijk aandachtspunt. Dat geldt voor magazijnen, maar ook voor hotels, scholen, ziekenhuizen, restaurants, kantoren, beursvloeren en diverse andere locaties. Hoe u de vloer schoonmaakt, hangt af van de omvang van de vloer en het type vloer. U kunt hiervoor het beste een schrobzuigmachine gebruiken. Deze machine ondersteunt u bij een snelle, efficiënte, duurzame en ergonomisch verantwoorde reiniging.

Bespaar tijd en geld met automatisering

Wilt u uw reinigingsplan zo efficiënt mogelijk inrichten en hier tegelijkertijd zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn? Dan is het raadzaam uw reinigingsplan zoveel mogelijk te automatiseren. Er zijn twee manieren om dat te doen. Allereerst is het verstandig dat u een schema opstelt waarin op vaste tijden staat gepland wie welke schoonmaakdiensten uitvoert en wat het gewenste resultaat is. 


Ten tweede kunt u ervoor kiezen om het reinigingsproces zelf te automatiseren. Dit doet u bijvoorbeeld door gebruik te maken van reinigingsmachines. Deze zorgen dat uw vloeren en oppervlakken sneller worden gereinigd. Ook geeft dit een veel hygiënischer resultaat dan wanneer u dit met de hand doet. Bij WALO kunt u een reinigingsmachines kopen of huren, en dat kan al vanaf één dag!

Bekijk onze reinigingsmachines

Wilt u zelf aan de slag met een reinigingsplan voor uw bedrijf? Dan maakt u alvast een vliegende start met het populaire 5S-model, dat inmiddels door bedrijven wereldwijd wordt gebruikt. Doe er uw voordeel mee!

Kies voor duurzaam en milieuvriendelijk

Het is anno vandaag niet meer nodig om vervuilende, chemische schoonmaakproducten aan te schaffen. Moderne reinigingsmachines beschikken namelijk over ec-H2O-technologie, waardoor ze met enkel water (en zonder schoonmaakmiddel) tot een geweldig resultaat komen. En wist u dat de meeste van deze machines ook nog eens elektrisch worden aangedreven, waardoor u geen diesel of LPG meer nodig heeft als brandstof? U scoort daarmee een win-win: u werkt aan een goede bedrijfshygiëne én draagt bij aan een duurzame wereld.


Schrobmachine duurzaam en milieuvriendelijk

2. Stel een hygiënewerkplan op voor uw bedrijf

De tweede stap van goede hygiëne op het werk, is het opstellen van een hygiënewerkplan. In tegenstelling tot een reinigingsplan draait een hygiënewerkplan niet om schone vloeren en oppervlakten, maar juist om persoonlijke hygiëne. En dan vooral om het terugdringen van de verspreiding van virussen en bacteriën.

U bereikt dit met preventieve maatregelen op het gebied van bedrijfshygiëne. Er zijn diverse manieren waarop u dit kunt doen:

  • Plaats handdesinfectiezuilen in en rondom uw bedrijfspand
  • Voorzie uw sanitaire ruimtes van gecertificeerde producten
  • Creëer een positieve gedragsverandering onder uw personeel

Plaats handdesinfectiezuilen in en rondom uw pand

WALO levert handdesinfectiezuilen die speciale pompjes bevatten met ontsmettende handgel die de huid niet uitdroogt. Dit werkt een stuk beter dan goedkope handgel die u in de winkel haalt. Ook voorkomt dit uitdroging van de huid, kloven tussen de vingers en andere vervelende klachten.

SCJ handdesinfectie kantine

Dankzij deze handhygiënezuilen krijgen bacteriën en virussen minder kans om zich te verspreiden onder uw personeel en uw klanten. Hiermee dringt u de uitval van personeel door griep of corona significant terug. U kunt de handhygiënezuilen plaatsen bij de ingang van uw pand en bij vergaderruimtes en lunchruimtes.

Bekijk onze handdesinfectiezuilden

Voorzie uw sanitaire ruimtes van gecertificeerde producten

Of het nu om keukens, toiletten, badkamers of kleedkamers gaat: uw sanitaire ruimtes moeten voorzien zijn van gecertificeerde producten voor handdesinfectie, handreiniging en handverzorging. Hiermee voorkomt u niet alleen ziekte en de verspreiding van bacteriën en virussen, maar staat u ook garant voor een gezonde en goed gehydrateerde huid.

Bij WALO werken we samen met de absolute marktleider op het gebied van handhygiëne SC Johnson. Benieuwd welke handhygiëne bij uw bedrijfstak past? Bekijk dan het overzicht via de button hieronder.

Bekijk handhygiëne per branche

Creëer een positieve gedragsverandering onder uw personeel

Werknemers hebben doorgaans weinig kennis van wat goede hygiëne betekent. Daarom is het belangrijk een positieve gedragsverandering te bewerkstelligen. U bereikt dit door hen bewust te maken van de gevolgen van gebrekkige bedrijfshygiëne en het belang van goede hygiëne op het werk.

Het allerbelangrijkst daarin is hoe de handen worden gewassen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. In de praktijk blijkt dat zelfs zorgpersoneel hier vaak onvoldoende kennis van heeft. U kunt zich ongetwijfeld voorstellen dat die kennis onder werknemers in andere sectoren nog veel gebrekkiger is.

Hulp nodig? WALO komt graag langs voor een vrijblijvende audit

WALO is al ruim 80 jaar hét kennis- en adviescentrum voor reiniging en hygiëne in de Benelux. Wij helpen u graag om samen met u een professioneel reinigingsplan en hygiënewerkplan op te stellen. We bevelen u daarbij aan welke taken u moet uitvoeren, hoeveel tijd dat in beslag neemt, welke middelen u nodig heeft en of u baat heeft bij het kopen of huren van een reinigingsmachine. En dat doen we door heel Nederland en België. Meer weten? Neem contact op via de button hieronder.

Vraag om vrijblijvend advies

---
Auteur: Cees Lodder, reinigingsadviseur bij WALO

Cees Lodder is al sinds jaar en dag betrokken bij het familiebedrijf van WALO. Als reinigingsadviseur ondersteunt hij klanten bij uiteenlopende hygiënevraagstukken, waaronder vloerreiniging en industriële schoonmaak.