Medische mondmaskers Type IIR - R2 Hoofdstrik
IIR-R2
- Voorzien van hoofdstrik
- BFE van tenminste 98%
- Voldoet aan de EU EN14683 norm
- TUV goedgekeurd
- 20 stuks per doos
Medische mondmaskers Type IIR - R2 hoofdstrik
Een chirurgisch mond-neusmasker moet voldoen aan de richtlijn voor medische hulpmiddelen en aan EN 14683.
In plaats van oor-elastiek heeft dit mondmasker een hoofdstrik.
WALO biedt de chirurgische mondmasker Type IIR aan. Dit type IIR - R2 maskers hebben een werking welke 2 kanten op gaat. De maskers hebben een BFE van minstens 98% en zijn spatresistent.
Het RIVM adviseert dit type masker om te gebruiken bij algemene zorghandelingen bij patiënten met het coronavirus.
Het masker bestaat uit een 3 tal lagen:
- 1. Spatbescherming (buitenste laag)
- 2. Bacterieel filter (middelste laag)
- 3. Ademhalingsbescherming (binnenste laag)
De chirurgische mondmaskers worden geleverd vanaf 1 doosje van 20 stuks.
Aangezien het coronavirus zich via kleine druppeltjes door de lucht verspreidt en een chirurgisch masker niet volledig aansluit op de huid blijft er een risico dat de patiënt de zorgverlener besmet. Voor nog betere bescherming kiest u voor de FFP2 / FFP3 mondmaskers.
Toepasbaar in:
- Zieken-verpleeghuizen
- Gehandicaptezorg
- Ambulancediensten
- Huisartsen (HAP)
- Tandartsen
- Forensische Opsporing
- Foodsector
- Uitvaarzorg
- Het materiaal waarvan het mondmasker is gemaakt is katoen en een doosje bevat 20 mondmaskers
- Tot en met 31-3-2021 zijn de mondmaskers BTW vrij
Welke mondmaskers werken wél? Zo zit dat!
Ziet u door de bomen van mondmaskers het bos ook niet meer?
Het aanbod mondmaskers is groot en heel divers, kijk om u heen en u ontdekt dat er vele varianten in omloop zijn. Ze worden allemaal mondmaskers genoemd. Maar welke zijn betrouwbaar, welke bieden de beste bescherming tegen het coronavirus?
Wij zullen uw vragen middels dit schrijven beantwoorden, leest u mee?
Welke type mondmaskers zijn er?
- Standaard (medisch) mondmasker: verkrijgbaar in type I
- Chirurgisch medisch mondmasker: verkrijgbaar in type II, IIR. In de volksmond ook wel het R2 mondmasker genoemd.
- Chirurgisch medisch mondmasker: verkrijgbaar in type FFP1, FFP2, FFP3
- KN95 - N95 mondmasker is gelijk aan de Europese FFP2 mondmasker. Zie uitleg verderop.
Waar moet een mondmasker aan voldoen?
BFE - Bacterie Filtratie Efficiëntie in Vitro (ASTM F2101;07). De BFE is de effectiviteit van een mondmasker in het tegenhouden van aersolen (druppels) die bacteriën en of een virus (kunnen) bevatten, en geeft aan hoeveel deeltjes door het (chirurgisch) mondmasker worden tegengehouden. Dit is direct gerelateerd aan de hoeveelheid bacteriën en of een virus die via het mondmasker vrijkomen in de omringende lucht. Hoe hoger het percentage BFE, des te beter u als gebruiker van het mondmasker bent beschermd tegen stofdeeltjes, bacteriën en ook het Coronavirus dat in de lucht hangt, of die via andere mensen verspreid word.
Er zijn 2 typen BFE te onderscheiden:
Type I: BFE > 95%
Type II: BFE > 98%
Ademhalingsweerstand (Delta P) (AP)
Deze test geeft de ademhalingsweerstand aan van een mondmasker onder specifieke omstandigheden van luchtdoorstoming, temperatuur en vochtigheid. Hoe lager de ademhalingsweerstand, des te groter het comfort van het mondmasker voor u als gebruiker is.
Er zijn 2 classificaties te onderscheiden:
Type I en II - AP: < 40,0 Pa/cm2
Type IIR - AP: < 60,0 Pa/cm2
Spetterweerstand (ASTM F2862;07)
Deze proeven worden uitgevoerd om de spetterweerstand van het filtermateriaal wat is gebruikt voor het mondmasker te testen. Om te kunnen bepalen hoeveel (besmette) vloeibare spatten er door het mondmasker heen komen. Hoe hoger de spetterweerstand van het mondmasker is, hoe beter u als gebruiker bent beschermd tegen spetters (aersolen) van buitenaf.
Er zijn 2 classificaties te onderscheiden:
Type I en II: deze mondmaskers zijn niet spetter resistent (spatdicht)
Type IR en IIR: > 16,0 kPa (> 120 mmHg), deze mondmaskers zijn wel spetter resistent (spatdicht)
Medisch
Wanneer een chirurgisch mondmasker dragen?
Bij de keuze van een juist chirurgisch medisch mondmasker spelen er enkele belangrijke factoren mee:
De duur van de behandeling of ingreep. Voor niet medische of korte behandelingen zijn mondmaskers van Type I voldoende. Hoe langer u in de operatiekamer verblijft, hoe meer bacteriën er vrijkomen in de lucht, hoe groter het risico dat deze bacteriën in de operatiewond van de patiënt terecht komen. Kies daarom bij langdurige ingrepen een mondmasker met een hoge filtercapaciteit (Type II of IIR)
Risico van spatten tijdens de ingreep. Bij sommige chirurgische ingrepen kan men blootgesteld worden aan spatten. In dat geval word een spatbestendigmondmasker aangeraden, soms zelfs in combinatie met een spatbril of een Face Shield. De R in de type aanduiding van het mondmasker duidt er op dat het mondmasker spat dicht is. (IR-IIR).
Aard van de ingreep. Is er een hoger risico dan normaal dan word het IIR mondmasker geadviseerd.
Het advies aan iedereen die in de zorgsector werkzaam is, om de eisen volgens de Nieuwe Mondmasker Standaard EN 14683 op te volgen. Hierdoor bent u zeker van de kwaliteit en de prestatie van de mondmaskers, en voorkomt u besmetting tussen de behandelaar en haar patiënt.
Het FFP ademhalingsbescherming mondmasker:
Het FFP2 (ademhalingsbescherming) mondmasker is een mondmasker dat de gebruiker beschermt tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden. Het coronavirus is er zo een. Het ademhalingsbeschermingsmasker, altijd aangegeven als FFP, moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen, en aan EN 149. Buiten Europa ook als N95 en KN95 geclassificeerd. Dit FFP mondmasker heeft een nog beter sluitende pasvorm als de II-IIR mondmaskers. Door deze betere pasvorm is de kans op lekkage een stuk geringer als bij de chirurgische mondmaskers. De FFP mondmaskers zijn ook verkrijgbaar met een ventiel. Gebruik bij voorkeur een disposable FFP mondmasker zonder uit-ademventiel. Ook rondom het ventiel bestaat de kans dat bij spatten en druppels via het ventiel binnendringen. Hoe hoger het getal achter de FFP, hoe hoger de bescherming.
Verschil tussen FFP1, FFP2 en FFP3 mondmaskers:
Het grootste verschil tussen deze mondmaskers is de filterefficiëntie.
FFP1 mondmasker biedt het laagste prestatieniveau van een beschermingsmasker. Een FFP1 mondmasker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen verspreiding van bacteriën en virussen die via de lucht verspreid worden. De lekkage die plaatsvind rondom het gezicht van de gebruiker mag niet meer dan 22% zijn. Dit mondmasker biedt geen bescherming tegen het Coronavirus.
FFP2 mondmasker biedt duidelijk betere bescherming. De efficiëntie bedraagt bij een FFP2 mondmasker minimaal 94%. De zijkant lekkage mag niet meer dan 8% zijn. Dit FFP2 mondmasker beschermt de gebruiker ook tegen SARS, waar het Coronavirus een variant van is, maar ook tegen andere virussen (griep, mazelen, waterpokken, ebola enzovoort).
FFP3 mondmasker biedt de hoogste bescherming en heeft een minimale bescherming van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit mondmasker word onder andere gebruikt bij het werken met cytostatica. Beschermt tegen bio-terrorisme, pokken, ebola en ppk het Coronavirus.
Wat is een KN95 of N95 mondmasker?
In landen buiten Europa is de benaming van het FFP2 mondmasker namelijk KN95 (China GB2626-2006) of N95 (United States). Deze mondmaskers worden geproduceerd voor persoonlijk gebruik alsmede voor de medische wereld. Het KN95 of N95 is een standaard die de kwaliteit van het materiaal van de mondmaskers aangeeft. Internationaal wordt de KN95-N95 certificering erkend als de gelijkwaardige variant van de Europese norm FFP2 (Europe EN 149-2001).
Overzicht van de prestaties van de mondmaskers:
KN95 - >90% - FFP1 - > 80%
N95 - > 95% - FFP2 - > 94%
KN100 - > 99,97% - FFP3 - > 99%
Let u op bij de aanschaf van mondmaskers op hetgeen wij met u hebben gedeeld.
Draagcomfort van chirurgische mondmaskers:
- Anti-Fog mondmaskers, een ideaal mondmasker voor brildragers. Dit voorkomt het beslaan van de glazen van uw bril.
- Mondmaskers met oor-elastiek, met de elastieken zet u het mondmasker vast op uw gezicht.
- Mondmaskers met hoofdstrik, vind u de elastieken vervelend? Dan bestaat er ook een mondmasker met een hoofdstrik.
Hoe het mondmasker op juiste wijze te gebruiken? Een aantal tips:
Voordat u het mondmasker gaat gebruiken, reinig of desinfecteer uw handen grondig, de bekende 30 seconden methode.
Pak het mondmasker uit de verpakking en zet deze op uw gezicht.
Advies om het mondmasker maximaal 3 uur te gebruiken.
Haalt u tussentijds het mondmasker van uw gezicht? Gooi het gebruikte mondmasker weg, desinfecteer opnieuw uw handen en zet een nieuw mondmasker op. Want ook via uw handen kunt besmet raken met het Coronavirus.
Doe uw voordeel met bovenstaande informatie, en trekt u zelf de conclusie, en als u mensen tegenkomt die leuke, grappige en soms ludieke (zelfgemaakte) mondmaskers dragen, vaak gemaakt van een eenvoudig stukje stof, dan weet u vanaf nu dat deze absoluut géén bescherming bieden tegen bacteriën en het Coronavirus. Deze type mondmaskers bieden écht schijnveiligheid!
Hierbij de link naar een eerder geschreven blog over mondmaskers.
Heeft u vragen of wenst u meer informatie neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Team WALO
- Binnen 24 uur een offerte
- Meer dan 80 jaar ervaring
- Authorised Tennant Partner